„Cu continut scazut de carbohidrati” sau chiar „fara carbohidrati”: mancatul cu continut scazut de carbohidrati devine din ce in ce mai la moda, deoarece pare sa va permita sa pierdeti rapid acele kilograme in plus. Dar este aceasta tendinta sanatoasa? Studiile indica faptul ca nu cantitatea de carbohidrati ingerata este decisiva, ci mai degraba calitatea acestora .
Paine, taitei si orez. Toata lumea cunoaste carbohidratii clasici. Cu toate acestea, ele se gasesc si in fructe, produse lactate si legume. Adevaratele „bombe” cu carbohidrati sunt bomboanele si limonada. Si este ca carbohidratii nu sunt altceva decat molecule de zahar . Cu toate acestea, nu toti carbohidratii sunt creati la fel. Expertii le diferentiaza dupa moleculele de zahar din care sunt formate: cu cat lantul de molecule de zahar este mai lung , cu atat carbohidratii sunt mai complexi.
Glucoza si fructoza sunt formate dintr-o singura molecula de zahar, cea mai simpla forma de carbohidrat. Lactoza si zaharoza sunt formate din doua molecule de zahar. Amidonul sau celuloza, care apar in alimentele vegetale, se datoreaza lantului lor lung de zaharuri polizaharide.
Ele sunt mai sanatoase pentru organism decat carbohidratii simpli, deoarece cu cat lantul de molecule de zahar este mai lung, cu atat organismul are nevoie de mai mult timp pentru a le metaboliza si a le absorbi in circulatie. Acest lucru are multe avantaje: produsele din cereale integrale, de exemplu, fac ca glicemia sa creasca mai lent decat o tableta de ciocolata. Cu fiecare masa, organismul produce hormonul insulina, care permite celulelor organismului sa absoarba glucoza (zaharul din sange) pentru a genera energie. Apoi nivelul glucozei scade din nou.
Insulina are, de asemenea, efect asupra senzatiei de satietate . Daca este secretata o perioada indelungata in mod continuu, apare o senzatie de satietate. De aceea ai tendinta de a fi mai foame dupa ce mananci un dulce, care declanseaza rapid glucoza, decat daca mananci o felie de paine integrala, chiar daca au aceeasi cantitate de calorii. Cei care mananca gustari mici tot timpul isi mentin glucoza deosebit de ridicata fara nicio nevoie. Acest lucru afecteaza metabolismul si totul poate duce la diabet zaharat sau la ficatul gras. Din acest motiv, multi nutritionisti recomanda clasicele trei mese pe zi.
Consumul de fibre
Pentru a evita bolile, fibrele sunt decisive . Acestea sunt componente ale plantelor greu digerabile, care contin polizaharide si lignina si ajuta la buna functionare a intestinelor, evitand riscul de cancer de colon, hipertensiune sau supraponderalitate.
Acesta este si motivul pentru care carbohidratii continuti in legume, fructe si produse din cereale integrale sunt cei mai buni. Multi nutritionisti sunt de acord: carbohidratii fac parte dintr-o dieta echilibrata. Nici inlocuirea lor nu este atat de usoara. Multi adepti ai dietelor sarace in carbohidrati consuma mai multa carne sau lactate , ceea ce nu este neaparat mai sanatos. Exista chiar si specialisti care avertizeaza ca trendul low-carb este convenabil pentru industria lactatelor si carnii, dar nici macar nu este cel mai bun din punct de vedere al mediului.
Este clar: pentru a slabi trebuie sa iti reduci aportul de calorii. Dar renuntarea complet la anumite grupe de alimente nu este o idee buna pentru o dieta echilibrata.
Nutritionistii isi propun din ce in ce mai putin sa spuna pacientilor ce si cat sa manance, dar la o dieta echilibrata . Regulile de baza sunt: tot ce vrei de la fructe si legume ; daca mananci paste sau paine , asigura-te ca sunt cereale integrale ; Mananca putine dulciuri si, daca este posibil , fara sifone cu zahar . Un alt sfat este sa faci mancare de casa , deoarece nu are de obicei zaharurile pe care le contin produsele industriale. Adica: carbohidratii da, dar asigura-te ca sunt cei potriviti.