Pentru a intelege diferentele dintre canepa si marijuana, este esential sa incepem cu un fapt simplu.

Atat soiurile de canepa, cat si de marijuana sunt din acelasi gen, Cannabis, si din aceeasi specie, Cannabis sativa. In plus, exista nenumarate soiuri care se incadreaza in clasificari suplimentare in cadrul speciilor de Cannabis Sativa.

Principala lor diferenta, mai ales cand vine vorba de uleiuri, este cantitatea de canabinoizi (cum ar fi THC si CBD) pe care o contin.

Exista aproape patru sute de compusi naturali atat in ​​marijuana, cat si in canepa. Intelegerea celor mai raspandite doua, tetrahidrocannabinol (THC) si canabidiol (CBD), este cheia pentru a intelege diferenta dintre uleiul de canepa si uleiul de canabis. THC este canabinoidul responsabil pentru efectul psihotrop. CBD, pe de alta parte, nu este psihotrop. Recent, a atras multa atentie din partea cercetatorilor, expertilor si antreprenorilor.

Uleiul din seminte de canepa este un extract din seminte de canepa industriala. Canepa industriala este singura planta folosita in producerea acestui tip de ulei de canepa. Semintele de canepa sunt presate la rece, decojite sau nedecojite, pentru a crea un ulei de nuci delicios.

Nu exista canabinoizi, cum ar fi THC sau CBD, prezenti in uleiul de canepa, deoarece semintele nu sunt psihoactive. Uleiul de canepa este legal in majoritatea tarilor si se gaseste pe pietele alimentare, impreuna cu tipuri mai comune de ulei, cum ar fi uleiul de masline sau de nuca de cocos.

Uleiul din seminte de canepa este cunoscut pentru aroma sa de nuca si pentru nivelurile ridicate de grasimi nesaturate, cum ar fi Omega 3 si Omega 6.

Informatii nutritionale despre uleiul de canepa

Este compus din pana la 80% acizi grasi esentiali

  • 50% acid linoleic.
  • 15% acid alfa-linolenic.
  • 12% acid oleic.
  • 1% acid arahidonic.
  • 3% acid gamma linolenic.

Cantitatea sa foarte mare de acizi grasi esentiali si combinatia sa optima il fac unul dintre cele mai bune uleiuri vegetale.

Beneficiile si proprietatile uleiului de canepa

  • Uleiul de canepa ne ofera o cantitate semnificativa de proteine ​​pe langa acizii grasi esentiali.
  • Este un ulei foarte hidratant, asa ca atunci cand este aplicat dupa dus, ofera pielii noastre o buna hidratare, o hraneste si activeaza circulatia.
  • Este recomandat pentru calmarea mancarimii si este indicat si in cazuri de alergii, eczeme si alte probleme ale pielii.
  • Daca il aplicam pe unghii acestea devin mai puternice.
  • Raportul dintre acizii grasi omega 6 si omega 3 este ideal pentru ingrijirea sanatatii inimii noastre si pentru a preveni aparitia unor boli degenerative.
  • Proprietatile antioxidante ale acestui ulei ajuta la prevenirea imbatranirii pielii.
  • O alta dintre proprietatile uleiului de canepa este ca ajuta la intarirea sistemului imunitar.
  • Este indicat in cazuri de inflamatie, sindrom premenstrual, artrita etc.
  • Pe langa ingrijirea unghiilor si a pielii, este ideala pentru ingrijirea parului si a scalpului.

Alte utilizari ale uleiului de canepa

  • Acest ulei poate fi folosit, in loc de petrol, pentru fabricarea materialelor plastice.
  • Poate fi folosit ca biodiesel, ca si alte uleiuri vegetale. Este non-toxic si, prin urmare, nu ar dauna mediului.
  • Poate fi folosit la fabricarea vopselelor si este mult mai putin poluant decat vopselele realizate cu alte tipuri de materiale.
  • De asemenea, face parte din compozitia de sapunuri, geluri de baie, sampoane si creme.
  • Este folosit ca ulei pentru lampi, deoarece atunci cand este ars nu produce niciun miros.
  • Si, bineinteles, poate fi folosit si in bucatarie, desi trebuie sa evitam supraincalzirea lui pentru ca facand acest lucru isi pierde proprietatile, dar este ideal pentru utilizarea in salate. Este un ulei foarte digerabil si, dupa cum am vazut, cu multe proprietati.

Cum se utilizeaza ?

A se pastra la loc uscat, racoros si in absenta luminii. A se pastra la frigider sau la loc racoros dupa deschidere. Uleiul de canepa nu trebuie folosit pentru a face alimente prajite, deoarece temperaturile ridicate nu numai ca ii distrug cele mai valoroase proprietati, ci le transforma si in unele daunatoare. Este ideal pentru salate si dressing-uri: cu otet sau suc de lamaie. De asemenea, il putem lua singur (una pana la trei lingurite pe zi

Stiai ca canepa…?

Un expert francez in agricultura din anul 1763, referindu-se la materia prima canepa, spunea: „Nu exista planta care sa ofere beneficii mai mari omenirii. Este chiar mai benefic decat graul.”

Poate creste chiar si in soluri foarte sarace in nutrienti, se adapteaza la aproape orice clima si nu are nevoie de pesticide sau substante chimice. Intr-adevar, utilizarea alimentara a canepei, atat ca ulei, cat si ca samanta, ar putea fi unul dintre marii aliati pentru a rezolva problemele alimentare din multe tari pe termen scurt si intr-un mod foarte economic.

Nota de la EBM: De fapt, uleiul de canepa este greu de obtinut deoarece in multe tari tot ceea ce are de-a face cu canepa este interzis deoarece este legat de droguri.