Multi oameni au un congelator acasa, dar se pare ca nu toata lumea profita la maximum de el si profita de alimentele congelate.
Numai in Regatul Unit, sapte milioane de tone de alimente sunt aruncate in fiecare an, potrivit Agentiei pentru Siguranta Alimentara a acestei tari.
Si unul dintre motive ar fi „temerile nefondate” pe care multi consumatori le au cu privire la utilizarea congelatorului.
Acestea sunt cateva dintre principalele convingeri despre utilizarea congelatorului care ne fac sa aruncam alimentele in mod inutil.
Nu poate fi inghetat dupa ziua achizitiei
Multi oameni cred ca alimentele pot fi congelate doar in ziua in care sunt achizitionate.
Cu toate acestea, majoritatea alimentelor le puteti congela mai tarziu, atata timp cat este inainte de data de expirare a acestora.
Pericolul, in acest caz, este ca uiti si cand vrei sa le ingheti, au expirat deja.
Prin urmare, agentia recomanda consumul de alimente congelate pentru a evita risipa.
Trebuie sa te gandesti la congelator ca la un „buton de pauza”, care ne ofera mai mult timp sa consumam alimente.
Odata scos din congelator, se recomanda decongelarea lent, de preferinta la frigider peste noapte, pentru a reduce riscul de crestere a bacteriilor daunatoare.
Acest lucru se datoreaza faptului ca, cu cat temperatura este mai calda, cu atat bacteriile sunt mai active.
Nu puteti recongela alimentele care au fost deja dezghetate.
Aceasta este o alta credinta larg raspandita. Acest lucru se datoreaza faptului ca alimentele care sunt recongelate pot provoca probleme digestive odata decongelate, din cauza inmultirii bacteriilor.
Un alt lucru care se intampla este ca apa continuta in alimente se transforma in cristale atunci cand ingheata; la dezghetare, aceste cristale descompun fibrele si schimba complet textura.
Trucul pentru a preveni acest lucru este sa gatiti din nou mancarea. Este perfect sigur sa gatesti carnea care a fost dezghetata pentru a face un nou fel de mancare si apoi sa recongelezi acel fel de mancare pentru a o manca in alta zi.
Asigurati-va ca gatiti toate ingredientele la o temperatura ridicata. Caldura extrema ucide bacteriile.
Si apoi asteptati sa se raceasca inainte de a-l pune inapoi in congelator: daca il puneti in timp ce este inca cald, acest lucru va creste temperatura congelatorului si poate face ca alte alimente sa inceapa sa se dezghete.
Odata dezghetate, alimentele pot fi pastrate in siguranta la frigider pana la 24 de ore.
Mancarea dezghetata se strica in acelasi mod ca si alimentele proaspete, asa ca tratati -o la fel.
Nu recongelati niciodata carnea cruda, inclusiv puiul, daca nu o gatiti mai intai.
Exista multe alimente care nu pot fi congelate.
De fapt, aproape orice poate fi congelat: fructele, ardeii iute, cartofii sau painea sunt cateva dintre alimentele care nu ar trebui sa aiba nicio problema, conform organizatiei britanice anti-risipa alimentara Love food, hate waste.
Poate nu te-ai gandit la asta, dar altele precum avocado, nuci, lapte sau faina, de exemplu, pot fi si congelate.
Puteti chiar sa inghetati branza, cu exceptia branzei moi, pentru ca textura devine putin ciudata.
Exista unele alimente care nu sunt recomandate pentru congelare: oua, ketchup, salata verde si ierburi si unele fructe cu un continut ridicat de apa precum castravetii sau rosiile.
In cazul orezului, acesta trebuie servit si consumat imediat dupa gatire.
Dar daca a mai ramas o parte, trebuie sa o raciti rapid, apoi sa o puneti la frigider sau sa o congelati daca urmeaza sa fie consumata mai mult de o zi mai tarziu.”
Cand urmeaza sa-l consumati dupa congelare, incalziti-l pana la fierbere inainte de a-l manca.
Odata ajuns la congelator, trebuie sa le consumi rapid
Nici acest lucru nu este adevarat. Majoritatea bacteriilor supravietuiesc inghetului, dar devin inactive din cauza temperaturilor scazute si a lipsei de apa disponibila. Imaginati-va ca alimentele congelate au aproximativ 6 pana la 9 luni de viata in conditii optime.
Din acest motiv, alimentele pot fi pastrate in congelator perioade lungi de timp fara a se strica.
Desi siguranta sa nu se inrautateste, gustul sau textura acestuia se pot deteriora din cauza daunelor cauzate de microcristalele care se formeaza atunci cand apa continuta in alimente ingheata.
Se recomanda consumul lor „in decurs de trei pana la sase luni” dupa ce au fost congelate, cu exceptia cazului in care instructiunile de pe ambalaj spun contrariul.
Dar daca aceasta perioada a trecut, asta nu inseamna ca trebuie sa le arunci!
Daca o bucata de carne, de exemplu, a fost congelata mult timp, cel mai bine este sa o marinati inainte de gatire pentru a-i imbunatati textura sau sa folositi ierburi sau condimente pentru a adauga aroma.