Este un fapt: cu totii ar trebui sa mancam mai putina carne pentru sanatatea corpului si a planetei noastre. Dar nu sunt aici pentru a-ti strica ziua, asa ca hai sa ne concentram pe ceea ce este in acest articol. Fructele, legumele, nucile si semintele ofera o varietate, utilitate si nutritie nesfarsite. Indiferent daca le mananci din meniul vegan al unui restaurant de renume mondial sau in propria ta casa. Produsele proaspete, mai ales acum in timpul verii, au imbunatatit gatitul.

Luati in considerare aceasta problema cu plante o sugestie pentru a va inspira gatitul fara carne in lunile urmatoare. De la macrisul de branza pe baza de plante, pana la macrisul inabusit intr-un sos bogat de pipian, care se bazeaza pe traditiile culinare vegetariene. Iata cinci retete pe care ar trebui sa le incercati in acest sezon, asa ca puteti incepe acum.

Dovlecel si cartofi prajiti la tigaie

Iubesc cartofii proaspeti care sunt cremosi, taiati cubulete si crocanti, cu dovlecei pentru un contrast textural. Le servesc la micul dejun sau cina cu o praf de iaurt. Ou prajit sau pastrav afumat este optional.

Taiati cubulete 2 cartofi mici/medii si fierbeti intr-o oala cu apa cu sare pana se inmoaie. Se strecoara si se lasa sa se usuce. Incinge trei linguri de ulei de masline intr-o tigaie la foc mare pana straluceste. Adaugati cartofii si asezonati cu sare. Gatiti, amestecand din cand in cand, pana se rumenesc. Adaugati 2 dovlecei taiati cubulete si 1 ceapa sau ceapa maruntita marunt. Se condimenteaza cu sare, ½ lingurita de chimen pudra si ½ lingurita de boia afumata. Gatiti, amestecand, pana cand dovleceii sunt fragezi. Adaugati ceapa tocata.

O salata : Cirese, jalapeno si coriandru

 Odata ce ciresele sunt in afara sezonului, voi folosi scuppernongs sau muscadines (struguri) injumatatiti, cu seminte. Sau piersici, nectarine sau prune de vara usor tari si necoapte.

Intr-un castron, combinati 2 cani de cirese sau alte fructe cu samburi (taiate la jumatate si scoateti samburele), 2 linguri de suc proaspat de lamaie, 1 felie mica si subtire de jalapeno (cu seminte, daca doriti) si 1 lingura de ulei de masline extravirgin. Asezonati cu ½ lingurita sare kosher si 1/8 lingurita piper negru proaspat macinat. Adaugati ½ cana de coriandru tocat chiar inainte de servire. Se serveste imediat sau se da la frigider pana la 2 zile.

Un snack : Toast cu ridichi si branza albastra

 Combinatia de branza albastra cremoasa cu legume marinate crocante este pur si simplu magica.

Taiati marunt 4 ridichi si 1 tulpina de telina, aruncati-le intr-un castron cu 2 linguri de suc proaspat de lamaie, 1 lingura ulei de masline extravirgin, 1 catel de usturoi tocat si cateva frunze de telina tocate. Asezonati cu sare kosher si piper negru proaspat macinat. Se lasa sa stea 10 minute. Intindeti 1 uncie de branza cambozola moale pe fiecare dintre cele 4 felii de paine prajita. Acoperiti cu amestec de legume si ceapa tocata sau oregano proaspat maruntit.

Un sos : Goma-ae (sos de susan)

Acest sos il poti folosi pe fasole verde alba sau broccoli fiert sau ca o baie pentru rutabagas, mere verzi sau morcovi crocanti.

Se amesteca ¼ de cana de sos de soia, 2 linguri de mirin (sake), 1 lingura de unt de arahide (sau 2 linguri de tahini) si 1 lingura de ulei de susan prajit. Se amesteca cu fasole verde alba sau alte legume verzi si se presara deasupra seminte de susan albe prajite. Se da la frigider pana la 7 zile.

Un truc de petrecere : Martini cu rosii

Lasati aceste rosii marinate sa fie subiectul de discutie al orei voastre de cocktail. Daca va cultivati singur, adaugati cateva frunze de rosii la marinata pentru a scoate in evidenta aroma legumelor.

Foloseste un cutit pentru a taia un „X” la capetele tulpinii a 1 kg de rosii cherry. Amestecati-le intr-un castron cu 2 oz de gin uscat, 2 linguri de saramura de masline, 2 linguri de hrean proaspat ras (sau 2 lingurite de hrean preparat), 2 lingurite de sare kosher si piper negru proaspat macinat dupa gust. Adaugati 2 fasii de coaja de lamaie (5 x 1,2 cm) si 2 crengute de oregano. Se odihneste, amestecand ocazional, timp de 1 pana la 4 ore. Se strecoara, se rezerva lichidul pentru 2 cocktail-uri. Serviti rosiile cu scobitori.